Möller’s / Blog / Kwasy tłuszczowe Omega 3 / Zdrowe tłuszcze w diecie – które są dobre dla zdrowia?

Zdrowe tłuszcze w diecie — które są dobre dla zdrowia? 

Tłuszcz jest niezbędny dla ludzkiego organizmu — stanowi jego główne paliwo. Dlatego każdy zbilansowany jadłospis powinien zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. Ile tłuszczu powinno być w diecie? Które tłuszcze są dobre, a które niekoniecznie? Jakie są źródła zdrowych tłuszczy? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.

Udostępnij
Zdrowe tłuszcze w diecie – które są dobre dla zdrowia?

Jak dzielimy kwasy tłuszczowe?

Tłuszcze są składnikami diety, koniecznymi dla zapewnienia prawidłowej pracy ludzkiego ciała. Główna rola tłuszczu w organizmie człowieka to transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E i K), a warstwa tkanki tłuszczowej ma nie tylko kluczowe znaczenie dla prawidłowej termoregulacji organizmu, ale również stabilizuje i chroni organy w jamie brzusznej. Co więcej, tłuszcze mają ogromny udział w budowaniu komórek ludzkiego ciała, a także są niezbędne do produkcji hormonów i enzymów.

Tłuszcze podzielone są na dwie zasadnicze grupy, różniące się budową chemiczną:

  • tłuszcze lub kwasy tłuszczowe nasycone (SFA – saturated fatty acids)1 to tłuszcze nieposiadające podwójnych wiązań chemicznych pomiędzy sąsiednimi cząsteczkami węgla. Charakteryzują się stałym stanem skupienia w temperaturze pokojowej, a ich głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (wyjątek stanowią oleje palmowy i kokosowy). Tłuszcze te są głównym budulcem tkanki tłuszczowej, transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i zawierają cholesterol – zarówno HDL, jak i LDL. Nasycone kwasy tłuszczowe, wśród których najczęściej spotyka się kwas stearynowy, mirystynowy, palmitynowy i laurynowy stanowią główne źródło energii dla organizmu.
  • kwasy tłuszczowe nienasycone (UFA – unsaturated fatty acids)2 to te tłuszcze, które posiadają co najmniej jedno wiązanie podwójne. Można je znaleźć głównie w roślinach oleistych, nasionach i grzybach, a ich jedynym odzwierzęcym źródłem są tłuste ryby. W temperaturze pokojowej występują w formie płynnej. Nie są syntetyzowane przez organizm, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, układu krążenia i budowania odporności. Pomagają również utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i wspierają gospodarkę hormonalną organizmu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są znane również pod nazwą NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podział tłuszczów nienasyconych wygląda następująco:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA – monounsaturated fatty acids), posiadające tylko jedno wiązanie podwójne. Ich głównym przedstawicielem są tłuszcze omega-9, posiadające tylko jedno wiązanie podwójne, na dziewiątej pozycji łańcucha.
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA – polyunsaturated fatty acids), które mają co najmniej dwa wiązania podwójne pomiędzy atomami węgla.
tłuszcze nienasycone

Dodatkowo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe również podlegają podziałowi, ze względu na miejsce występowania podwójnego wiązania w łańcuchu cząsteczkowym kwasu. Można wśród nich wymienić3:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, posiadające pierwsze podwójne wiązanie na miejscu trzecim łańcucha. Należą do nich kwasy ALA (alfa-liponowy), DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy).
  • kwasy tłuszczowe omega-6, w których pierwsze wiązanie nienasycone występuje na miejscu szóstym. Do najpopularniejszych kwasów omega-6 należą kwas linolowy (LA), y-linolenowy (GLA) i arachidonowy (AA).
  • kwasy tłuszczowe omega-9, o pierwszym wiązaniu podwójnym na dziewiątym miejscu łańcucha. Do tej grupy tłuszczów nienasyconych należą kwas oleinowy, kwas erukowy, kwas miodowy i kwas nerwonowy.

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – które zdrowsze?

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, jednak nie wszystkie z nich mają tak samo korzystny wpływ.

Tłuszcze nasycone (wśród których najczęściej spożywane są tłuszcze zwierzęce) stanowią co prawda paliwo dla organizmu, jednak w nadmiarze mogą powodować wiele negatywnych konsekwencji4:

  • wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej, powodującej otyłość,
  • zwiększenie trzewnej tkanki tłuszczowej, prowadzące do stłuszczenia narządów wewnętrznych i zaburzenia ich funkcjonowania,
  • podniesienie poziomu cholesterolu LDL, co może prowadzić do miażdżycy i w efekcie — do chorób układu krążenia (nadciśnienie, choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu).
tłuszcze nasycone

Tłuszcze nienasycone są znacznie zdrowszą grupą tłuszczów, a ich włączenie do diety może mieć wiele dobroczynnych dla zdrowia skutków5:

  • wsparcie pracy serca i funkcjonowania całego układu krążenia – m.in. dzięki działaniu obniżającemu ciśnienie krwi i właściwościom przeciwzakrzepowym, zmniejszającym ryzyko udaru mózgu i zawału serca,
  • obniżają stężenie trójglicerydów i LDL, zmniejszając ryzyko występowania hipercholesterolemii i miażdżycy,
  • zwiększają odporność organizmu, 
  • wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, zapobiegając osteoporozie,
  • budują komórki nerwowe i siatkówkę oka, wspierając prawidłowe widzenie.

Tłuszcze nienasycone to grupa kwasów, których organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować. Dlatego warto do diety włączyć zdrowe tłuszcze roślinne, w których można je znaleźć.

Zapotrzebowanie na tłuszcze – ile tłuszczu powinno być w diecie?

Tłuszcze są składnikiem diety równorzędnym do białek i cukrów. To, ile tłuszczu powinno być w diecie zależy przede wszystkim od wieku i płci. Dla dzieci i młodzieży zawartość procentowa tłuszczu w codziennym jadłospisie kształtuje się następująco4:

płećprzedział wiekowyilość tłuszczu na dobę wyrażona w gramach% zapotrzebowania energetycznego
do 3 lat44 g35
4-6 lat47 g30
7-9 lat60 g30
10-12 lat80 g30
chłopcy13-15 lat100 g30
dziewczynki16-18 lat113 g30
chłopcy16-18 lat83 g30
Tabela zapotrzebowania na tłuszcze u dzieci do lat 18

Warto dodać, że do drugiego roku życia dzieci powinny spożywać 100 mg kwasu tłuszczowego DHA na dobę. Dzieci starsze oraz nastolatki powinny zaś przyjmować 250 mg kwasów tłuszczowych DHA i EPA.5

W przypadku osób dorosłych energia z tłuszczy powinna stanowić od 20 do 35% całkowitej energii pozyskiwanej z pokarmu. Zdecydowanie zaleca się spożywanie jak najmniejszej ilości tłuszczów nasyconych i zastąpienie ich kwasami tłuszczowymi wielonienasyconymi.

Całkowita podaż tłuszczu zależna jest od osobniczego zapotrzebowania kalorycznego organizmu, poziomu aktywności fizycznej i wieku. Przykładowe zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie7:

  • kobieta 40 lat – 77 g tłuszczu na dobę (przy zapotrzebowaniu kalorycznym około 2300 kcal, gdy tłuszcz stanowi 30% całkowitej energii)
  • mężczyzna 40 lat – 98 g tłuszczu na dobę (przy zapotrzebowaniu kalorycznym około 2940 kcal, gdy tłuszcz stanowi 30% całkowitej energii)
  • kobieta 70 lat – 57 g tłuszczu na dobę (przy zapotrzebowaniu kalorycznym około 1700 kcal, gdy tłuszcz stanowi 30% całkowitej energii)
  • mężczyzna 70 lat – 65 g tłuszczu na dobę (przy zapotrzebowaniu kalorycznym około 1950 kcal, gdy tłuszcz stanowi 30% całkowitej energii)

Produkty bogate w zdrowe tłuszcze – tabela zawartości

Zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Gdzie zatem można je znaleźć?

  • ryby i owoce morza – to produkty bogate w tłuszcze zwierzęce, szczególnie w kwasy omega-3. Są to przede wszystkim morskie ryby, np. dorsze czy łososie. Dodatkiem do diety może być też tran, czyli olej z wątroby dorsza. Tran Möller’s dostarczy nie tylko kwasów omega-3, ale i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A i D.
  • tłuszcze roślinne – rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z awokado lub oliwa z oliwek. To bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i 6.
  • orzechy i pestki – siemię lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy arachidowe i włoskie, nerkowce i migdały – to wszystko doskonałe źródła zdrowych tłuszczy.

Źródła kwasów tłuszczowych8.

Kwasy tłuszczowe nasycone to głównie tłuszcze zwierzęce. Można znaleźć je w mięsie, mleku i jajach, a także w ich przetworach. Duże ilości tłuszczów nasyconych znajdują się również w oleju kokosowym i palmowym. Przykładowe zawartości tłuszczów nasyconych prezentuje poniższa tabela[8]:

ProduktZawartość NKT w %
olej kokosowy82%
masło kakaowe60%
masło58%
smalec wieprzowy37%
tłuszcz barani50%
kurczak (ze skórą)33%

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie z olejach roślinnych, orzechach, pestkach i nasionach, a także w niektórych rybach.

To, gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze pokazuje poniższa tabela:

nazwa produktuzawartość zdrowego tłuszczu
w 100 g / 100 ml
olej rzepakowy91 g
olej słonczecznikowy89 g
olej lniany88 g
oliwa84 g
orzechy laskowe50 g
pestki dyni49 g
sezam41 g
orzechy włoskie40 g
orzechy brazylijskie38 g
Tabela zawartości zdrowego tłuszczu w wybranych produktach

 Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie z olejach roślinnych, orzechach, pestkach i nasionach, a także w niektórych rybach.

Dieta bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe – wsparcie dla ciała i umysłu

Zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływają niemal na każdy układ ludzkiego organizmu:

  • wsparcie odporności – ograniczając syntezę cytokin, amin biogennych i eikozanoidów, które są mediatorami zapalenia i aktywując mediatory przeciwdziałające zapaleniom, kwasy omega-3 mają właściwości przeciwzapalne9.
  • wsparcie pracy mózgu – badania kliniczne10 potwierdziły związek między niskim poziomem NNKT w diecie a zaburzeniami pracy układu nerwowego i obniżoną sprawnością intelektualną. Przyjmowanie DHA w ciąży ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i wpływa na rozwój psychoruchowy dziecka w pierwszych latach jego życia.11
  • poprawa funkcji poznawczych osób starszych – prawidłowa podaż NNKT, zwłaszcza DHA, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych zaburzeń dementywnych u osób starszych.12
  • zdrowa skóra – kwas linolowy, należący do grupy kwasów omega-6, bierze udział w budowaniu lipidów tworzących barierę naskórkową skóry, a także fosfolipidów wchodzących w skład jej błon komórkowych13. Pomaga tym samym w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia i pH skóry, wspierając jej zdrowie i piękny wygląd.

To właśnie dlatego warto do codziennej diety włączyć produkty bogate w zdrowe tłuszczemorskie ryby, oleje roślinne, orzechy i pestki. Pozwoli to uzyskać i utrzymać prawidłowy poziom NNKT w organizmie, co może mieć przełożenie na zdrowie i samopoczucie.

Bibliografia

  • 1 – SIRI-TARINO, Patty W., SUN, Qi, HU, Frank B., et al. Saturated fatty acids and risk of coronary heart disease: modulation by replacement nutrients. Current atherosclerosis reports, 2010, vol. 12.
  • 2 – ACHREMOWICZ, Konrad et SZARY-SWORST, Katarzyna. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2005, vol. 12, no 3.
  • 3 – Bourre, J. M. „Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing.” J Nutr 8 (2004)
  • 4 – SIRI-TARINO, Patty W., SUN, Qi, HU, Frank B., et al. Saturated fatty acids and risk of coronary heart disease: modulation by replacement nutrients. Current atherosclerosis reports, 2010, vol. 12.
  • 5 – Bourre, J. M. „Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing.” J Nutr 8 (2004)
  • 6 – Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Red nauk: Jarosz M., IŻŻ 2012
  • 7 – Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (pp. 68-437). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
  • 8 – Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  • 9 – Kościej, A., Skotnicka-Graca, U., & Ozga, I. (2017). Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci. Probl Hig Epidemiol, 98(2), 110-117.
  • 10 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20329590/
  • 11 – Karmańska, Aleksandra, Monika Tądel, and Bolesław Karwowski. „OCENA WIEDZY WYBRANEJ GRUPY OSÓB NA TEMAT SUPLEMENTÓW DIETY ZAWIERAJĄCYCH KWASY OMEGA-3 I OMEGA-6*.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48.3 (2015).
  • 12 – Uauy R, Dangour AD. Nutrition in brain development and aging: role of essential fatty acids. Nutr Rev. 2006 May;64(5 Pt 2):S24-33; discussion S72-91. doi: 10.1301/nr.2006.may.s24-s33. PMID: 16770950.
  • 13 – Bojarowicz, H., & Woźniak, B.. (2008). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii, 89(4),