Witamina D ze słońca: czy pobieramy jej odpowiednią ilość?
Witamina D jest składnikiem niezbędnym w organizmie. [1] Ma kluczowe znaczenie dla poprawnej budowy i regeneracji kośćca, wspomaga działanie układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, zapobiega powstawaniu nowotworów. To witamina słońca – w ponad 80% wit D pochodzi właśnie od niego. [2] Jak więc korzystać ze słońca skutecznie, by zachować prawidłowy poziom witaminy D?
Spis Treści
Jaką witaminę daje słońce?
Witamina D powstaje w skórze (głównie w naskórku) pod wpływem światła słonecznego. 7-dehydrocholesterol ulega przekształceniu do prewitaminy D, która w ciągu kilku następnych godzin zmienia się w witaminę D3 pod działaniem energii cieplnej ciała. Aby proces ten został przeprowadzony, ciało musi być wystawione na promieniowanie UV-B.
Jednocześnie nie istnieje ryzyko nadprodukcji witaminy D do toksycznych ilości, ponieważ nadmiar prewitaminy i witaminy jest natychmiast rozkładany.
Ocenia się, że około 80% ilości potrzebnej dla organizmu zapewnia wchłanianie witaminy D ze słońca. [2] Aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D, nie trzeba nadmiernie wystawiać się na słońce, ani opalać. Wystarczy nawet ok. 20-30 min dziennie na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, że na szybkość i skuteczność pozyskiwania witaminy D ze słońca ma wpływ kilka czynników. Co więcej, te zalecenia dotyczą jedynie słonecznych miesięcy, w czasie których łatwo o ekspozycję na promienie słoneczne.
Czynniki efektywnego wytwarzania witaminy D
Stopień i prędkość wytwarzania witaminy słońca w skórze jest uzależniony od kilku czynników, wśród których do najważniejszych należą: pora dnia i roku, wielkość odsłoniętego obszaru ciała, a nawet karnacja. Najwięcej tej cennej substancji zyskają osoby o jasnej cerze, które wystawią swoją odkrytą skórę na 20-30 min każdego dnia w trakcie wiosny i lata.
Pora dnia
Najwięcej witaminy D skóra wytwarza, gdy słońce jest w zenicie. [3] Jednak w szerokości geograficznej Polski przyjmuje się, że najwięcej zalet pod względem syntezy witaminy D ma przebywanie na słońcu w godzinach między 10 a 15. W słoneczny dzień wystarczające będzie nawet 20-30 minut.
Zawsze jednak należy pamiętać, by przed wyjściem na słońce, korzystać z odpowiednich kremów z filtrem, chroniąc tym samym skórę przed szkodliwym wpływem słońca i jego promieni.
Pora roku
Na tempo syntezy witaminy D ma również pora roku i pogoda. [4] Szacuje się, że w polskiej szerokości geograficznej tylko wiosną i latem dociera do kraju wystarczająca ilość promieni słonecznych, pozwalająca na prawidłowe i wystarczające wytwarzanie witaminy D przez organizm. Podaż promieni UV-B może być niewystarczająca również wtedy, gdy lato jest bardzo pochmurne i deszczowe.
Z tego powodu szacuje się, że nawet 95% mieszkańców Polski i krajów na tej samej szerokości geograficznej cierpi na niedobory witaminy D, zwłaszcza zimą.
Odsłonięta powierzchnia skóry
Według zaleceń wystarczą szorty i krótki rękaw, by promienie słoneczne przyniosły wymierne korzyści. [4] Jednak każde dodatkowo odsłonięte miejsce, takie jak plecy czy brzuch, pozwoli na lepszą i efektywniejszą syntezę witaminy słońca w organizmie.
Karnacja
Badania wykazują, że im ciemniejszy odcień skóry, tym mniej efektywna jest synteza witaminy D. Wynika to z obecności większej ilości melanocytów, które hamują ten proces.
Dlatego osoby o ciemnej karnacji mogą potrzebować więcej czasu na słońcu dla wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D.
Co utrudnia pobieranie witaminy D ze słońca?
Najczęstszym czynnikiem, który wpływa na spowolnienie syntezy, witaminy D jest stosowanie kremów z filtrem. Filtr UV w nich zawarty sprawia, że cały proces przebiega znacznie wolniej. Nie znaczy to oczywiście, że należy z nich zrezygnować, ponieważ mają one kluczową rolę w prewencji raka skóry. Należy jednak pamiętać, że kremy z filtrem UV powodują, że zwyczajowe 20 minut na słońcu, uznane za wystarczające dla wytworzenia prawidłowej ilości witaminy D, może okazać się jednak niedostatecznym dla tego procesu. [4]
Oprócz kremów z filtrem warto pamiętać również o innych czynnikach upośledzających lub wręcz uniemożliwiających syntezę witaminy D [4]:
- cechy osobnicze – oprócz wspomnianej wcześniej karnacji, duży wpływ na wytwarzanie witaminy D będzie miała ilość podskórnej tkanki tłuszczowej. Osoby bardzo szczupłe, będą miały mniejsze zapasy 7-dehydrocholesterolu potrzebnego do wytworzenia witaminy. Z drugiej strony osoby otyłe również mogą mieć z tym problem, ponieważ wspomniany składnik budulcowy witaminy D będzie niedostępny dla promieni UV-B ze względu na dużą ilość tkanki tłuszczowej ponad nim;
- wiek – jak wykazali badacze Amerykańskiej Kliniki Metabolizmu i Endokrynologii, wydajność wytwarzania witaminy D maleje wraz z wiekiem, na co wpływ ma głównie pogarszający się stan skóry osób starszych;
- choroby wątroby – w wątrobie dochodzi do przemiany witaminy D w jej aktywną formę. Stany patologiczne wątroby mogą znacznie spowolnić lub całkowicie zahamować ten proces;
- stosowane leki – część leków przeciwpadaczkowych (np. karbamazepina lub fenytoina) może zaburzać wątrobową przemianę witaminy D do jej aktywnej formy;
- nadmiar witaminy E – witaminy E i D mają bardzo podobny mechanizm wchłaniania, dlatego jeśli w organizmie występuje nadmiar jednej z nich, druga wchłania się gorzej;
- opalanie przez szybę – w przeciwieństwie do promieni UV-A, promienie UV-B nie przenikają przez szybę, więc do syntezy witaminy D nie dojdzie nawet w najbardziej nasłonecznionym pomieszczeniu
Inne drogi pozyskiwania witaminy D
Witamina D ze słońca jest jedną z kluczowych dla organizmu witamin. Jej niedobory mogą prowadzić m. in. do takich stanów jak [5]:
- patologii w układzie kostnym u dzieci (krzywica);
- osteoporozy u dorosłych;
- złamań, skrzywień i innych zwyrodnień układu szkieletowego;
- zaburzeń w działaniu układu mięśniowego i nerwowego;
- spadku odporności.
Dlatego istotną kwestią jest, by – zwłaszcza w miesiącach niedoboru promieni UV-B – znaleźć inne drogi pozyskiwania witaminy D, niż słońce.
Dieta
Najwięcej witaminy D znajduje się w mięsie tłustych ryb morskich, takich jak dorsz, śledź, łosoś, makrela czy tuńczyk. [6] Można znaleźć ją również w żółtku jaja, serze żółtym czy krowim mleku. Warto zwrócić uwagę na niektóre produkty spożywcze, które są dodatkowo wzbogacone o witaminę D – zwłaszcza produkty dla dzieci, takie jak jogurty, serki, musy.
Suplementacja
Dodatkowa podaż witaminy D jest szczególnie zalecana w okresie jesienno-zimowym (od października do marca). Wśród wielu suplementów diety, jednym z najbardziej cenionych jest z pewnością tran, czyli tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego.
Oprócz wysokiej zawartości witaminy D, jest bogaty również w witaminę A oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Spośród dostępnych na rynku tranów na uwagę zasługują produkty firmy Möller’s, norweskiej marki obecnej na rynku od 168 lat i cieszącej się zaufaniem swoich klientów. W ofercie można znaleźć wyroby dla osób w każdym wieku:
- Mój Pierwszy Tran to środek idealny dla najmłodszych, który można stosować już od 4. tygodnia życia. Wspiera rozwój kośćca małego człowieka i wpływa korzystnie na układ odpornościowy i nerwowy, pomagając także w prawidłowym rozwoju mózgu i narządu wzroku;
- Möller’s Complex to produkt skierowany dla osób dorosłych, wspierający aktywny tryb życia, wspomagający prawidłową kondycję mózgu, układu odpornościowego i sercowego.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D
Zgodnie z rekomendacjami dotyczącymi suplementacji witaminą D w Polsce, dzienne normy kreują się następująco [7]:
- noworodki donoszone do 6. miesiąca życia – 400 IU na dobę
- niemowlęta w wieku 6 do 12 miesięcy – 400-600 IU na dobę (zależnie od szacunkowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem)
- dzieci w wieku 1 do 10 lat – 600 do 1000 IU na dobę
- młodzież i dorośli – 800-2000 IU na dobę
- seniorzy powyżej 65 rż. – 800-2000 IU
Suplementację zaleca się w okresie, gdy podaż światła słonecznego jest niewystarczająca, a u osób starszych, otyłych lub z innego powodu niezdolnych do samodzielnej syntezy witaminy D – przez cały rok.
Ze względu na istotną rolę witaminy D w organizmie warto chociaż raz w roku zbadać jej poziom w organizmie, by móc przedsięwziąć odpowiednie kroki, zapewniające jej prawidłową ilość.
Bibliografia:
- Bikle D.: Nonclassic actions of vitamin D.J. Clin. Endocrinol. Metab. 2009
- David E. Prosser, Glenville Jones, Enzymes involved in the activation and inactivation of vitamin D, „Trends in Biochemical Sciences”, 29 (12), 2004, s. 664–673, DOI: 10.1016/j.tibs.2004.10.005,
- Holick M.F.: Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am.J.Clin. Nutr., 2004; 80(suppl)
- Pasco J., Henry M., Kotowicz M. i wsp.: Seasonal periodicity of serum vitamin D and parathyroid hormone, bone resorption, and fractures: the Geelong osteoporosis study. J. Bone Miner. Res. 2004
- Kuryłowicz A., Bednarczuk T., Nauman J.: Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój patologii, nowotworów i chorób immunologicznych. Endokrynol. Pol., 2007; 58
- Philippe Autier, Sara Gandini, Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials, „Archives of Internal Medicine”, 167 (16), 2007
- Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland—Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies—2018 Update; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5990871/