Möller’s / Blog / Tran Möller’s – charakterystyka produktu. Czy może wspierać lepszą kondycję organizmu i zdrowie?

Tran Möller’s – charakterystyka produktu. Czy może wspierać lepszą kondycję organizmu i zdrowie?

Tran to produkt, który zyskał popularność w drugiej połowie XX wieku, następnie na pewien czas stracił na znaczeniu, by w ostatnich latach ponownie stać się popularnym suplementem diety. Dlaczego warto zwrócić uwagę na trany marki Mollers? Czy są zdrowe?

Udostępnij
Tran Mollers

Czym właściwie jest tran Möller’s?

Tran, inaczej nazywany olejem wątłuszowym to ciekły tłuszcz uzyskiwany z wątroby ryb dorszowatych. 

Popularny w latach ‘60 i ‘70 suplement znany był nie tylko ze swojego korzystnego wpływu na organizm, ale również z charakterystycznego rybiego smaku i zapachu, który zdecydowanie nie zyskiwał przychylności (szczególnie dzieci).

Tran Norweski Möller’s to jeden z najstarszych norweskich tranów, pozyskiwany z wątroby dorsza arktycznego od 1854 roku. I to właśnie ten produkt jest obecnie najbardziej rozpoznawalny spośród szerokiej gamy suplementów tej marki. Co więcej, warianty smakowe tranów Möller’s , jak również tran (w formie kapsułek) znacznie ogranicza nieprzyjemnie wrażenia smakowe, co jest istotne szczególnie dla najmłodszych. 

Składniki odżywcze zawarte w tranie Möller’s 

Tran Möller’s to suplement diety zawierających składniki o prozdrowotnych właściwościach, takie jak: 

  • kwasy omega 3 – w Tranie Norweskim Möller’s znajduje się 1,2 g kwasów omega 3 (DHA i EPA) na 5 ml produktu. Wspierają one pracę mózgu i serca, a także przyczyniają się do prawidłowego działania narządu wzroku2,4,
  • witamina D – w jednej dawce produktu znajduje się 2000 IU tej witaminy, co wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej struktury i uwapnienia kości u osób w każdym wieku, a także wspiera prawidłową odporność organizmu3,
  • witamina A – 250 µg tej witaminy wspiera prawidłowe widzenie, chroniąc m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej5,
  • witamina E –  3 mg witaminy E w jednej dawce tranu Mollers pomagają utrzymać zdrową skórę, włosy i paznokcie, a dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu spowalnia procesy starzenia się skóry5.

Czy tran Möller’s jest zdrowy?

Tran Mollers może stanowić uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety, o takie składniki jak kwasy omega-3 oraz witaminy A, D i E. Stosowany zgodnie z zaleceniami wspiera funkcjonowanie organizmu i zdrowy styl życia poprzez zawarte w nim składniki. 

Co warto podkreślić, trany Möller’s pozyskiwane są z wątroby dorsza arktycznego, poławianego w najczystszych wodach świata. Znacząco obniża to ryzyko występowania zanieczyszczeń środowiskowych (np. zatrucia ryb metalami ciężkimi).

Mollers tran norweski

O tym, jak ważna jest czystość produktu, mogą świadczyć wewnętrzne limity zanieczyszczeń marki, które są znacznie bardziej rygorystyczne od tych, które zostały przyjęte i narzucone przez Unię Europejską. Ścisłe procesy obróbki wątroby poławianych dorszy wpływają na wysoką czystość i świeżość produktu końcowego. To sprawia, że produkt jest wolny od zanieczyszczeń, a proces szybkiego przetwarzania pozwala uniknąć procesów utleniania i powstawaniu wolnych rodników w tranie.

Jak tran Möller’s może wspierać Twoje zdrowie?

Tran Möller’s to suplement diety, którego składniki wspierają prawidłowe procesy organizmu na wielu płaszczyznach:

  • wsparcie odporności – regularne stosowanie tranu dostarcza organizmowi kwasów omega 3 (DHA i EPA), które mają właściwości mogące wpływać na wygaszanie stanów zapalnych i alergicznych2. Witamina D z kolei ma działanie pobudzające na procesy odpornościowe, a także działanie hamujące w przypadku nadmiernej odpowiedzi immunologicznej (np. w przebiegu chorób autoimmunologicznych)3,
  • ochrona serca i układu krążenia – obecne w tranie kwasy omega-3 mogą korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, regulować poziom złego cholesterolu, zmniejszać agregację (lepkość) płytek krwi, ograniczając ryzyko wystąpienia zakrzepów, jak również wykazywać właściwości przeciwmiażdżycowe1,
  • zdrowie układu nerwowego – kwasy DHA i EPA są składnikiem budulcowym komórek mózgowych. Ich suplementacja wspiera nie tylko rozwój układu nerwowego, ale pomaga także utrzymać go w idealnym stanie, wspierając funkcje poznawcze i pamięć u osób w każdym wieku4,
  • prawidłowy wzrok – zarówno kwasy omega-3, jak i witamina A zawarta w tranie, mają niebagatelne znaczenie dla rozwoju narządu wzroku i utrzymania prawidłowego widzenia4,5.

Czy tran Möller’s jest odpowiedni dla każdego?

Tran Möller’s jest zalecany dla osób w każdym wieku. Najmłodsi mogą skorzystać z dedykowanej wersji suplementu — Mój Pierwszy Tran. Można podawać go dzieciom już od czwartego tygodnia życia. 

Pacjenci w starszym wieku również docenią właściwości substancji, jaką jest tran — m.in. ze względu jego wsparcie w procesach prawidłowego uwapniania kości (co może ograniczać ryzyko występowania osteoporozy), czy wsparcia układu nerwowego oraz ochronę układu krążenia.

Mollers tran - właściwości

Tran jest polecany również kobietom w ciąży oraz w okresie połogu i karmienia piersią. W tym czasie bardzo ważne jest jednak, aby skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym wszystkie przyjmowane suplementy diety i witaminy.

Wynika to z możliwości przedawkowania niektórych witamin w przypadku przyjmowania więcej niż jednego suplementu (np. witaminy A), co może mieć negatywny wpływ nie tylko na organizm kobiety, ale również na rozwój płodu.

Wśród przeciwwskazań do stosowania tranu należy wymienić:

  • nieprawidłowości krzepnięcia krwi – zarówno w przypadku osób cierpiących na zaburzenia krzepliwości (np. skazę krwotoczną czy hemofilię), jak i u pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe (acenokumarol, tiklopidyna, warfaryna), tran może prowadzić do wydłużenia czasu krzepnięcia, ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe kwasów omega 3,
  • niewydolność wątroby – wysokie dawki kwasów omega 3 przyjmowane przez pacjentów z dolegliwościami wątrobowymi mogą prowadzić do zwiększenia intensywności tych dolegliwości ze względu na procesy utleniania kwasów tłuszczowych, zachodzące w wątrobie,
  • uczulenie na owoce morza – nie ma pewności co do tego, czy osoby uczulone na owoce może mogą bezpiecznie przyjmować tran, dlatego zaleca się konsultację lekarską u tych pacjentów, bądź suplementację kwasów omega w postaci innej niż olej z wątroby dorsza.

W przypadku nadmiernej suplementacji kwasów omega-3 (może do niej dojść przy jednoczesnym stosowaniu tranu i diecie bogatej w składniki zawierające kwasy omega 3, np. ryby i owoce morza), mogą wystąpić dolegliwości związane z ich przedawkowaniem:

  • obniżenie krzepliwości krwi – skłonność do siniaków, krwawienia z nosa, wydłużony czas krwawienia nawet przy niewielkich skaleczeniach,
  • dolegliwości gastryczne – bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia,
  • zaostrzenie dolegliwości autoimmunologicznych (np. RZS, atopowe zapalenie skóry, astma).

W przypadku wystąpienia powyższych objawów warto zrewidować jadłospis i przyjmowane suplementy pod względem zawartości kwasów omega-3.

Jak dawkować tran Möller’s, aby uzyskać najlepsze rezultaty?

Dawkowanie tranów Möller’s zależne jest od konkretnego produktu. W przypadku tranów w płynie zalecana dawka wynosi 5 ml u dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia. 

W przypadku maluchów od 4 tygodnia życia zaleca się stopniowo wprowadzać Mój Pierwszy Tran, zaczynając od 2,5 ml, by w ciągu następnych 2 do 5 miesięcy zwiększyć dawkę do 5 ml na dobę. W przypadku tranów Möller’s w kapsułkach norma spożycia to 1 kapsułka dziennie. 

Warto jednak pamiętać o tym, że w przypadku każdej suplementacji należy skonsultować się z lekarzem. 

Nie ma sztywnej zasady co do tego, o jakiej porze dnia należy przyjmować tran. Warto jednak wiedzieć, że tran przyjęty na czczo może powodować dolegliwości ze względu na swoją oleistą formułę (np. nieprzyjemne odbijanie, pozostały w ustach posmak). Dlatego warto tran przyjmować do posiłku lub zaraz po nim.

Czy tran Möller’s to dobry wybór dla Twojego stylu życia?

Tran Möller’s, a właściwie — zawarte w nim składniki, mogą być uzupełnieniem Twojej codziennej diety. Szczególnie gdy masz trudności z dostarczeniem sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych z pokarmu, takich jak np. kwasy omega-3. Pamiętaj jednak, że podstawą zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Dodatkowa suplementacja tranu jest jedynie wsparciem i uzupełnieniem codziennego, zdrowego stylu życia i nie może zastąpić pełnowartościowej diety. 


Bibliografia:

  1. Innes, J.K. and P.C. Calder, The Differential Effects of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review. Int J Mol Sci, 2018. 19(2).
  2. Asad, M., & Srivathsa, B. (2012). Immunomodulatory activity of cod liver oil. Iranian Journal of Pharmacology & Therapeutics, 11(1), 20-25.
  3. Myszka M., Klinger M.; Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Postepy Hig Med Dosw, 2014, 68: 865-878.
  4. https://ruj.uj.edu.pl/entities/publication/9789f838-9b84-46c4-83aa-198376962d59 [dostęp 25.10.2024]
  5. Blaner, W. S., Shmarakov, I. O., & Traber, M. G. (2021). Vitamin A and vitamin E: will the real antioxidant please stand up?. Annual review of nutrition, 41(1), 105-131.