Möller’s / Blog / Zalety tranu / Tran i inne preparaty na wzmocnienie organizmu dla osób starszych

Tran i inne preparaty na wzmocnienie organizmu dla osób starszych

Badania nad wpływem tranu na seniorów udowadniają, że wzmacnia on odporność organizmu i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Ponadto hamuje procesy zapalne i reakcje alergiczne oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Tran, jak i inne preparaty wzmacniające dla osób starszych, pomaga utrzymać witalność, sprawność fizyczną i umysłową. Pozyskuje się go z dorsza i innych ryb dorszowatych, których wątroby obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Czasem mylnie nazywa się tranem olej z wątroby rekina, ale tak naprawdę są to różne produkty składające się z innych wartości odżywczych.

Udostępnij
Zdrowe kobiety

Co zawiera tran?

Tran ma swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, a także witaminy z grupy A i D. NNKT, jak sama nazwa wskazuje, są konieczne w codziennej diecie, gdyż odpowiadają za działanie kluczowych organów – mózgu i serca, a trudno przyswoić je w pożywieniu w takiej ilości, jakiej potrzebuje ciało ludzkie.

Z kolei wspomniane witaminy A i D odgrywają ważną rolę w procesie wzrostu organizmu, dlatego muszą być przyjmowane przez dzieci i młodzież. Jednakże witamina A dodatkowo obniża zły cholesterol, zapobiega miażdżycy i powstawaniu zaćmy. Z tego względu poleca się tran dla osób starszych, ponieważ odgrywa ważną rolę w profilaktyce schorzeń typowych dla tego wieku.

Tran dla seniora – jak może mu pomóc?

Według badań osoby starsze są bardziej narażone na choroby i infekcje niż ludzie młodsi. Najważniejszą dla seniorów, korzystną właściwością tranu jest wzmocnienie odporności organizmu. Dzieje się tak, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Ponadto tran[1]:

  • leczy bóle stawów i kości,
  • usprawnia pracę mózgu (ułatwia zapamiętywanie i koncentrację),
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • łagodzi objawy łuszczycy i innych chorób skóry.

Ze względu na uniwersalne, dobroczynne działanie, tran powinni przyjmować nie tylko seniorzy, ale i osoby w każdym wieku, szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na ataki wirusów i bakterii.

Jakie preparaty na wzmocnienie organizmu dla seniorów warto zażywać?

Z upływem lat organizm robi się coraz słabszy i łatwiej o chorobę czy infekcję. Układ immunologiczny jest osłabiony przez przebyte choroby, niekorzystny styl życia (nałogi, brak ruchu) i czynniki zewnętrzne (zanieczyszczone powietrze). Najskuteczniejszą metodą na odbudowanie odporności jest przyjmowanie odpowiednich witamin i minerałów. Które z nich skutecznie wzmocnią organizm starszej osoby[2]?

  • witamina A – pomaga zwalczać bakterie, wirusy i zapobiega zakażeniom. Można ją znaleźć w produktach mleczarskich, ziemniakach i marchwi.
  • kwas askorbinowy (witamina C) – chroni przed wirusami i wspomaga leczenie wielu chorób. Naturalnym źródłem witaminy C są cytrusy, porzeczki, papryka, dzika róża, aronia oraz – o czym niewiele osób wie – natka pietruszki.
  • witamina D – wzmacnia układ immunologiczny i dba o mocne kości. Jest wytwarzana przez słońce, ale w naszej szerokości geograficznej jest go za mało, żeby zaspokoić potrzeby organizmu. Niewiele pokarmów ją zawiera – właściwie wyłącznie ryby i w śladowych ilościach: nabiał i wątróbka.
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (szczególnie EPA i DHA) – wspierają układ odpornościowy i niwelują stany zapalne. Ich bogatym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne i orzechy włoskie.

Jak widać, lista minerałów na wzmocnienie w dużej mierze pokrywa się ze składem tranu. Ten koncentrat z wątroby ryb dorszowatych jest najbogatszym, naturalnym źródłem składników broniących organizm przed atakiem bakterii, wirusów i pasożytów.

Dlaczego tran dla seniorów jest ważny?

Osoby starsze borykają się nie tylko z problemem obniżonej odporności, ale często cierpią na osteoporozę lub nadmierną łamliwość kości. Z pozoru niegroźne wypadki np. na oblodzonym chodniku, kończą się u nich poważnymi urazami ortopedycznymi. Zawarte w tranie witaminy D i A wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego i wpływają bezpośrednio na metabolizm kości, sprawiając, że są mocniejsze. Tran wykorzystuje się także w profilaktyce osteomalacji (krzywicy dorosłych), gdyż pobudza procesy mineralizacyjne oraz spowalnia niszczenie się tkanek.


[1]https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C71933%2Ctran-pomaga-leczyc-reumatyzm.html
[2]https://dietetycy.org.pl/witaminy-dla-seniora/