Möller’s / Blog / Zdrowie dziecka / Tran dla dwulatka. Wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Tran dla dwulatka. Wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Każdy rodzic dba o swoją pociechę i chce, żeby dorastała w zdrowiu. Niestety, kiedy zbliża się sezon grypowy, a dziecko chodzi do żłobka, bardzo łatwo o infekcje. W efekcie Twój maluch nie może spędzać czasu z rówieśnikami, cierpi i marudzi. Czy da się temu zapobiec? Dobrym sposobem na podniesienie odporności u dzieci jest regularne podawanie tranu. Ta naturalna metoda stosowana od setek lat zdobyła zaufanie milionów rodziców na świecie. Jeśli Twoja pociecha niedawno skończyła drugi rok życia, a Ty pragniesz zadbać o jej odporność – dowiedz się więcej.

Udostępnij
Uśmiechnięta dwulatka z misiem

Właściwości tranu. Czy warto go podawać dziecku?

Czym właściwie jest tran? Tran to nic innego jak płynny, rybi tłuszcz, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Dzieci dwuletnie nie jadają bardzo często ryb, dlatego dostarczenie im dobroczynnych kwasów w postaci suplementu jest jak najbardziej wskazane. Ponadto tran zawiera w swoim składzie bardzo ważne witaminy.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, szczególnie w pierwszych latach życia. Dzieci przychodzą na świat z jej bardzo niewielkimi zasobami. Dzięki witaminie A u dziecka buduje się odporność, a obniża ryzyko namnażania bakterii oraz wirusów. Ponadto bierze ona udział w procesie formowania wzroku i układu nerwowego. Niedobory witaminy A u dzieci są groźne, ponieważ jej brak może być przyczyną zaburzeń wzrostu, problemów ze wzrokiem, a także powodować podatność na choroby.[1]

Witamina D ma bardzo ważne zadanie w organizmie, który dopiero się rozwija. Przede wszystkim wspomaga mineralizację kości i zębów. Dwulatki są szczególnie narażone na niedobory tej witaminy. Bierze się to z tego, że przechodzą powoli na mleko modyfikowane oraz kaszki, co powoduje deficyt witaminy w organizmie. Dlatego uzupełnienie jej na tym etapie rozwoju jest bardzo ważne.[1]

Wybierając odpowiedni tran dla dwulatka, zminimalizujesz ryzyko niebezpiecznych braków witaminy A i D, a także wzmocnisz jego odporność na wirusy.

Tran dla dwulatka. Kiedy zacząć podawać?

Tran dla dwuletniego dziecka jest szczególnie ważny ze względu na jego duży wpływ na prawidłową pracę mózgu. W tym czasie nasze dziecko rozwija się szczególnie intensywnie. To właśnie teraz zaczyna odkrywać świat. Staje się bardzo świadome siebie oraz tego, kim jest i gdzie jest. Rozpoznaje powoli co mu wolno, a czego się zabrania. Nie bez powodu mówi się o buncie dwulatka. Czym on się objawia? Nasza pociecha zaczyna wyrażać coraz częściej swoje niezadowolenie, protestuje, krzyczy i płacze.

Mózg dwulatka potrzebuje wsparcia w rozwoju, ponieważ w tym czasie dziecko zaczyna coraz lepiej mówić. Z dnia na dzień poznaje trudniejsze słowa, zaczyna komunikować za ich pomocą swoje potrzeby. Nic więc dziwnego, że to szczególnie w tym okresie lekarze zalecają rozpoczęcie podawania tranu. Zanim jednak zaczniemy suplementować tran dzieciom od 2 roku życia, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Tran dla dzieci od 2 lat. Dawki i produkty

Na rynku obecnie jest ogromny wybór tranu dla dzieci od 2 lat. Przed podjęciem decyzji należy jednak dobrze sprawdzić każdy produkt i przeczytać jego skład. Najlepiej sięgać po preparaty, które od wielu lat cieszą się zaufaniem na rynku jak tran norweski marki Möller’s.

Jednym z najlepszych tranów pod względem składników jest ten produkowany ze świeżej wątroby dzikiego dorsza, zwanego Skrei. Dlaczego? Ponieważ żyje on w jednych z najczystszych wód świata. Warto również przeczytać, czy producent kupowanego oleju organizuje połowy bez szkód i zagrożenia dla ryb oraz całego środowiska. Wszystkie te wymagania spełniają trany Möller’s.

Jak dawkować tran dla dwuletniego dziecka? Dokładną, codzienną porcję należy ustalić z lekarzem. Tran powinno się podawać przez cały rok, ze względu na jego pozytywny wpływ nie tylko na wspieranie odporności, ale również na rozwój mózgu, kości, oczu i serca. Istotna jest również forma podania. Tran w płynnej postaci można podawać tradycyjnie na łyżeczce, z napojem lub z posiłkiem (np. kaszką).

[1] http://www.phie.pl/pdf/phe-2017/phe-2017-2-110.pdf