Möller’s / Blog / Zdrowie dziecka / Ryby dla dziecka: ważny element rozwoju. Jakie są najzdrowsze?

Ryby dla dziecka: ważny element rozwoju. Jakie są najzdrowsze?

Włączenie ryb do codziennej diety ma wiele prozdrowotnych korzyści dla osób w każdym wieku. Jednak profity rybnego menu dla dzieci są wyjątkowe, dlatego warto wzbogacić jadłospis o rybę, przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu.

Jakie plusy przynosi rybka dla dzieci? Jaka jest najlepsza ryba dla niemowlaka i od kiedy można wprowadzić ją do diety?

Udostępnij
Ryba dla dziecka

Znaczenie ryb w diecie dziecka – dlaczego warto je podawać?

Ryby dla dziecka to wartościowy element diety. Zawierają bowiem “dobre” tłuszcze, bogate w kwasy: przede wszystkim omega-3, a także omega-6 (choć w mniejszej ilości niż omega-3). Odpowiedni bilans obu tych kwasów to niemal gotowy przepis na zdrowie i dobrą kondycję. Jednak cenne kwasy tłuszczowe to nie wszystko, co znajduje się w rybach.

Można w nich również znaleźć takie składniki, jak:

  • witamina D;
  • białko;
  • wapń;
  • jod;
  • fosfor,
  • a także witaminy: przede wszystkim A i B12. 

Taka mieszanka sprawia, że dynamicznie rozwijający się organizm malucha otrzymuje wartościowe, skuteczne wsparcie. 

Które gatunki ryb są najzdrowsze pod kątem zdrowego rozwoju malucha? 

Ryba rybie nierówna – podobnie, jak w przypadku innych produktów spożywczych. Od tego, w jaki sposób są uprawiane warzywa i z jakich pochodzą terenów, zależą ich wartości – zawartość cennych składników odżywczych, a także czystość. Nie inaczej jest z mięsem czy rybami. Jakie są najzdrowsze ryby dla dzieci? 

Jakie ryby dla dziecka są rekomendowane? To:

  • dorsz;
  • pstrąg;
  • śledź;
  • tuńczyk;
  • sum;
  • tilapia;
  • pstrąg;
  • okoń;
  • flądra;
  • sardynki. 

Dorsz dla dziecka oraz łosoś to najczęstsze wybory. Łosoś to dobry wybór spośród ryb tłustych, zaś dorsz to świetna opcja spośród ryb chudych. Drugą zdrową i smaczną rybą dla dziecka i niemowlaka jest mintaj. 

Ryba bez ości dla dziecka

Ryba dla niemowlaka

Kiedy wprowadzić rybę do jadłospisu niemowlaka? Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, można rozpocząć wprowadzanie ryb już od 7 miesiąca życia dziecka1. Wybierając odpowiedni gatunek, warto postawić na tłuste, morskie ryby, takie jak dorsza, łosoś norweski, halibut czy morszczuk2.
Najważniejsze jest, aby podawać mięso bezpieczne, pochodzące od dobrych dostawców i przebadane pod kątem zanieczyszczeń i innych, szkodliwych substancji. Z tego powodu znacznie zdrowsze od ryb hodowlanych lub z zamkniętych akwenów są ryby poławiane na otwartych wodach.

Dziecko w wieku 7 miesięcy powinno dziennie zjadać około 10 g mięsa – warto, aby dwa razy w tygodniu mięsem tym była właśnie ryba. 3

Ryba dla niemowlaka

Dla niemowlaka ryba jest przede wszystkim dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a ponadto dostarcza maluchowi kwasy omega-3 – w tym kwas DHA, który jest kluczowy dla rozwoju całego układu nerwowego, a szczególnie struktur mózgu i wzroku. Dlatego warto jak najwcześniej przyzwyczajać malucha do smaku rybki, wybierając najzdrowsze i najbezpieczniejsze opcje (np. gotowe posiłki w słoiczkach, zawierające mintaja lub dorsza dla niemowlaka).

Przygotowując samodzielnie posiłek rybny, należy pamiętać, że ryba bez ości to dla niemowlaka absolutna konieczność. W początkowej fazie wprowadzania ryby warto ugnieść mięso na łatwą do połknięcia papkę, a dopiero wraz z rozwojem malucha podawać coraz większe kawałki. Z pewnością przyzwyczajenie do nowego smaku ułatwi podanie ryby wymieszanej z warzywami, które maluch już lubi i akceptuje (tj, marchewka, ziemniaki czy bataty).

Powiązany artykuł: Uczulenie na tran – jak je rozpoznać? Najważniejsze objawy

Jakich ryb lepiej unikać w diecie dziecka i dlaczego?

Oprócz ryb szczególnie rekomendowanych dla dzieci są też takie, których podawania nie zaleca się maluchom. 

Oprócz unikania wspomnianych wyżej ryb z hodowli i zamkniętych akwenów, które mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia związki (kadm, rtęć, pestycydy), warto przy wyborze  zwrócić uwagę na następujące czynniki4:

  • unikać ryb drapieżnych – szczupak, makrela, tuńczyk, marlin czy gardłosz – ryby te kumulują zanieczyszczenia nie tylko z wód, w których pływają, ale również ze zjadanych osobników,
  • wybierać małe, młode egzemplarze – długowieczne, stare ryby zdążyły acznie skumulować znacznie więcej potencjalnie niekorzystnych substancji niż ryby młode,
  • dokładny wybór hodowli – certyfikowane i ekologiczne hodowle są stale sprawdzane pod kątem zanieczyszczeń i stosowanych antybiotyków.

Warto również wykluczyć ryby wędzone – w procesie wędzenia mogą na mięsie osadzać się toksyczne składniki dymu. Dodatkowo zawierają one duże ilości soli.

jakie ryby dla niemowlaka?

Wybierając rybę mrożoną, dobrze jest dokładnie przyjrzeć się glazurze, która powinna być cienka i przejrzysta. Zbyt gruba warstwa lodu wokół filetu może świadczyć o złym przechowywaniu i kilkukrotnym, częściowym rozmrażaniu.

Uwaga! Nie zaleca się podawania dzieciom surowej ryby pod żadną postacią. Dla ich bezpieczeństwa ryba przed podaniem powinna być wcześniej poddana dokładnej obróbce cieplnej.

Ryby a alergie

Wprowadzanie ryby do diety malucha powinno być przemyślane i ostrożne – niektóre z ryb mogą wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego najpierw należy podać jedynie niewielką ilość, po czym dokładnie obserwować malucha pod kątem ewentualnych reakcji uczuleniowych.

U dzieci szczególnie wrażliwych lub u maluchów, u których pojawiły się niepożądane reakcje, ryby należy wprowadzać później.

Jak zachęcić dziecko do zjedzenia rybnego posiłku? 

Ze względu na swój szczególny smak i zapach często zdarza się, że maluchy wcale nie są chętnie do jedzenia ryb. Trudno namówić malca do zjedzenia czegoś, co, w jego przekonaniu nie pachnie, ani nie wygląda zbyt smakowicie. Jak przemycić rybę do jadłospisu?

Atrakcyjne przyrządzanie ryby dla dziecka

Przede wszystkim należy unikać smażenia ryby w głębokim oleju – zwłaszcza w panierce. Olej rozmazujący się na podniebieniu może skutecznie zniechęcić malucha do ponownego spożycia ryby. Posiłki panierowane i smażone w głębokim tłuszczu są ciężkostrawne, więc o ból brzucha i mdłości, a tym samym negatywne skojarzenia z jedzeniem ryb nietrudno. Lepiej więc rybę ugotować (w wodzie lub na parze), albo przyrządzić ją w piekarniku.

Dokładne pozbycie się ości

Dzieci nie przepadają za rybami z jeszcze jednego powodu – to ości. O ile są duże i widać je gołym okiem, to wyciągnięcie ich z ryby przed jej spożyciem nie jest problemem. Gorzej jednak, gdy obecność ości – zwykle małych, ale ostrych – odkrywa się już w trakcie posiłku, mając go w buzi. Zakłucie się w dziąsła, język czy policzek, a co gorsza – połknięcie ości – to bardzo nieprzyjemne doświadczenia, które mogą skutecznie zniechęcić malucha do ponownego spożycia ryby

Dlatego przed podaniem dziecku rybnego posiłku należy dokładnie przejrzeć rybę i wyjąć z niej wszystkie ości. Te niestety zdarzają się nawet w filetach. Aby zmniejszyć ryzyko natrafienia na ość, ryby warto zmielić – tworząc z nich np. rybne kotleciki czy klopsiki. To również forma atrakcyjna wizualnie, a jeśli zrobi się kotleciki warzywno-rybne, maluch z pewnością zje je o wiele chętniej niż zwykły kawałek położony na talerzu. 

Inna forma podania ryby

Kanapka z pastą rybną czy tuńczykiem z puszki, a także zupa rybna to równie dobre pomysły na to, by uatrakcyjnić maluchowi posiłek. 

Jaka jest alternatywa dla ryb? 

Ryby w diecie dziecka są istotnym elementem, wpływającym na ich zdrowie i samopoczucie. Co jednak, jeśli pomimo wszelkich starań, pociecha konsekwentnie odmawia spożywania ich? Alternatywą dla dostarczania kwasów omega-3, w tym oczywiście DHA, może być w takim przypadku podawanie suplementów diety, zawierających te cenne składniki

Jednym z nich jest Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski. Można podawać go maluchowi już od 4. tygodnia życia, by wesprzeć jego zdrowy rozwój. Tran, czyli olej z wątroby dorsza, zawiera zarówno witaminę D3, jak i kwasy omega-3. Mój Pierwszy Tran Norweski zawiera aż 1200 mg omega-3, które wspierają prawidłowy rozwój wzroku niemowląt do 12.m.ż, a także 400 IU witaminy D3, która wspiera układ odpornościowy, a także wzrost i rozwój kości5.

Tran można podawać maluchowi na kilka sposobów: bezpośrednio na łyżeczce lub jako dodatek do soczków, zupek i innych posiłków. Dzięki temu maluch, który nie przepada za rybami, nie będzie stratny!

Bibliografia

1Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A., Rybak, A., Zalewski, B. M., Nehring-Gugulska, M., … & Weker, H. (2021). Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 321-338.
2Skiba A., Woś A., Boznański A., Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka w ujęciu praktycznym opartym na aktualnych rekomendacjach, Gabinet Prywatny Tom: 24 Zeszyt: 5 (255).
3ZAGÓRECKA, Ewa et PIOTROWSKA-JASTRZĘBSKA, Janina. Żywienie niemowląt–wybrane aspekty. Pediatria Polska, 2007, vol. 82, no 7, p. 559-566.
4FIDLER-WITOŃ, E., MIKOŁAJCZAK, KLAUDIA, WABERSKA, MAGDALENA, et al. Żywienie niemowląt a aktualne rekomendacje. Nowiny Lekarskie, 2010, vol. 79, no 5, p. 356-361.
5https://www.mollers.pl/moj-pierwszy-tran-norweski/