Möller’s to jedna z najstarszych, norweskich marek
założona przez farmaceutę Petera Möllera w 1854 roku. Pierwszym stworzonym przez markę produktem był tran Möller’s, który do dziś jest najbardziej rozpoznawalnym w całym asortymencie marki. Stale rosnące zainteresowanie kwasami tłuszczowymi omega-3, motywuje nas do opracowywania nowych produktów, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów na całym świecie.
Pierwszym stworzonym przez markę produktem był tran Möller’s, który do dziś jest najbardziej rozpoznawalnym w całym asortymencie marki. Stale rosnące zainteresowanie kwasami tłuszczowymi omega-3, motywuje nas do opracowywania nowych produktów, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów na całym świecie.
Od początku swojego istnienia marka stawia sobie za najważniejszy cel dostarczanie konsumentom naturalnie zdrowych produktów.
Wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości surowce, a rygorystyczne kontrole jakości zapewniają pełne bezpieczeństwo i komfort użytkowania.
Istnieją dowody, że już w 1645 roku ludzie znali korzystny wpływ oleju z wątroby dorsza na zdrowie.
W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu. Peter Möller zauważył, że mieszkańcy północnych wybrzeży Norwegii spożywając tran cieszą się dobrym zdrowiem przez wiele lat. Jego zmysł przedsiębiorczości pozwolił mu rozwijać markę i stopniowo rozszerzać dystrybucję tranu na inne części kraju oraz świata.
Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione. Ulepszana jest natomiast technologia przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller’s Tran Norweski ma najwyższą jakość oraz przyjemny smak i zapach.
W latach 30-tych, olej z wątroby był podawany dzieciom w skandynawskich szkołach publicznych, a większość Norwegów codziennie spożywało łyżkę tranu i tak jest do dzisiaj.
Dziś produkty marki Möller’s można kupić w ponad 30 krajach w różnych formach podania (kapsułki, żelki), tak aby każdy mógł suplementować wystarczającą ilość kwasów omega-3 oraz witamin w sposób, jaki najbardziej mu odpowiada.
Na Lofotach od stycznia do kwietnia trwały połowy dorsza, a handel tym surowcem odbywał się od niepamiętnych czasów.
Legenda głosi, że Wikingowie pili olej z wątroby dorsza, choć w nieco inny sposób niż my dzisiaj.
Olej w tym czasie wytwarzano ze sfermentowanych ryb i to właśnie dorsz i sztokfisz żywiły Wikingów, finansowały wyprawy i pod wieloma względami umożliwiały podboje.
Peter Möller miał wyłączne prawo do rozlewania oleju z wątroby dorsza oznaczonych logotypem Peter Möller.
Od lat jest to gwarancja jakości produktów naszej firmy. Z czasem szklana butelka stała się ciemnozielona, a kultowy kształt i kolor to po dziś dzień najważniejsze elementy rozpoznawcze marki Möller’s.