EPA – co to jest? Wyjaśniamy krok po kroku
Kwas eikozapentaenowy (EPA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, należący do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Razem z kwasem DHA są one długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi Omega-3. Łańcuch EPA jest złożony z 20 atomów węgla wraz z pięcioma podwójnymi wiązaniami. To konieczne rozwiązanie do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Spis Treści
Co to jest EPA?
Kwas eikozapentaenowy jest produkowany przez ludzki organizm, jednakże w niewystarczających ilościach. Z tego powodu należy dostarczać go wraz pożywieniem. Niedobory EPA w organizmie mogą prowadzić do pojawienia się wielu schorzeń i powikłań. Zapotrzebowanie na kwas EPA zależy od wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia każdego człowieka. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 8g do 12g dziennie. W ciąży może ono wzrosnąć nawet dwukrotnie. Należy pamiętać, że dzieci przejmują nawyki żywieniowe od dorosłych, dlatego warto zwrócić uwagę na ich edukację w zakresie żywienia i wyrabiać dobre przyzwyczajenia kulinarne. Ponieważ samym pożywieniem ciężko jest dostarczyć kwasy tłuszczowe omega-3 w potrzebnej ilości, warto je suplementować.
Gdzie można znaleźć EPA?
Kwas EPA w niewielkich ilościach syntezuje się przez ludzki organizm z kwasów tłuszczowych omega-3 ALA. W dużych ilościach występuje w tłustych rybach morskich, takich jak tuńczyk, łosoś, makrela czy sardynki. Weganie i wegetarianie mogą go spożywać wraz z olejami roślinnymi, wśród których wymienia się olej lniany, rzepakowy, a także uzupełniając swoją dietę o orzechy włoskie, nasiona chia oraz pestki dyni. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu kwasu EPA pozytywnie przekłada się na zdrowie:
- reguluje gospodarkę hormonalną,
- obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza stężenie trójglicerydów,
- reguluje cykl menstruacyjny u kobiet,
- obniża krzepliwość krwi, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów,
- łagodzi stany zapalne w organizmie,
- poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci,
- zapewnia prawidłowy rozwój płodu,
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego u niemowląt i dzieci,
- chroni przed cukrzycą typu II oraz insulinoopornością.
EPA – suplement, który warto znać
W Polsce, gdzie spożycie ryb jest prawie o połowę niższe niż w pozostałych krajach Unii Europejskiej, często pojawia się deficyt kwasu EPA w organizmie człowieka. Można go zauważyć, obserwując swój organizm i zwracając uwagę na pojawiające się zmiany skórne, słabe włosy i paznokcie czy pojawienie się wyższego ciśnienia tętniczego krwi.
W celu uzupełnienia kwasu eikozapentaenowego konieczna jest odpowiednia suplementacja. Warto wiedzieć, jak stosować suplementy EPA, aby ich działanie przyniosło jak najlepsze efekty. Kwasy tłuszczowe omega-3 są podatne na utlenianie, dlatego powinny być przechowywane w lodówce, bez wystawianie ich na działanie promieni słonecznych.
Suplementując EPA, należy pamiętać, aby przyjmować go wraz z pożywieniem. Dzięki temu zostanie lepiej przyswojony przez organizm. Nie bez znaczenia jest rodzaj pokarmu, z jakim łączy się kwasy tłuszczowe omega-3. Produkty zawierające cukry, obniżają przyswajalność, natomiast spożywanie EPA wraz z produktami białkowymi, zwiększy ich absorpcję.
Należy pamiętać, że każdy suplement może wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów, należy skonsultować to ze swoim lekarzem.
EPA, a inne składniki
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nie tylko EPA, ale również DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy. W przeciwieństwie do kwasu eikozapentaenowego, organizm człowieka nie może go samodzielnie wytworzyć. Jego suplementacja jest równie ważna, ponieważ wspiera on odporność, chroni przed zaburzeniami psychicznymi, jak depresja, ADHD czy agresja.