Möller’s / O marce

Möller’s to jedna z najstarszych, norweskich marek

założona przez farmaceutę Petera Möllera w 1854 roku. Pierwszym stworzonym przez markę produktem był tran Möller’s, który do dziś jest najbardziej rozpoznawalnym w całym asortymencie marki. Stale rosnące zainteresowanie kwasami tłuszczowymi omega-3, motywuje nas do opracowywania nowych produktów, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów na całym świecie.

Pierwszym stworzonym przez markę produktem był tran Möller’s, który do dziś jest najbardziej rozpoznawalnym w całym asortymencie marki. Stale rosnące zainteresowanie kwasami tłuszczowymi omega-3, motywuje nas do opracowywania nowych produktów, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów na całym świecie.

Od początku swojego istnienia marka stawia sobie za najważniejszy cel dostarczanie konsumentom naturalnie zdrowych produktów.

Wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości surowce, a rygorystyczne kontrole jakości zapewniają pełne bezpieczeństwo i komfort użytkowania.

Fiord
tło
Peter Moller
Peter Möller
– farmaceuta i wizjoner
tło

Istnieją dowody, że już w 1645 roku ludzie znali korzystny wpływ oleju z wątroby dorsza na zdrowie.

W 1854 roku Peter Möller założył na Lofotach fabrykę, w której opatentował proces produkcji i oczyszczania tranu. Peter Möller zauważył, że mieszkańcy północnych wybrzeży Norwegii spożywając tran cieszą się dobrym zdrowiem przez wiele lat. Jego zmysł przedsiębiorczości pozwolił mu rozwijać markę i stopniowo rozszerzać dystrybucję tranu na inne części kraju oraz świata.

Metody opracowane w tamtych czasach pozostają niemal niezmienione. Ulepszana jest natomiast technologia przetwarzania tranu, dzięki czemu dzisiejszy Möller’s Tran Norweski ma najwyższą jakość oraz przyjemny smak i zapach.

W latach 30-tych, olej z wątroby był podawany dzieciom w skandynawskich szkołach publicznych, a większość Norwegów codziennie spożywało łyżkę tranu i tak jest do dzisiaj.

Dziś produkty marki Möller’s można kupić w ponad 30 krajach w różnych formach podania (kapsułki, żelki), tak aby każdy mógł suplementować wystarczającą ilość kwasów omega-3 oraz witamin w sposób, jaki najbardziej mu odpowiada.

Na Lofotach od stycznia do kwietnia trwały połowy dorsza, a handel tym surowcem odbywał się od niepamiętnych czasów.

Legenda głosi, że Wikingowie pili olej z wątroby dorsza, choć w nieco inny sposób niż my dzisiaj.

Olej w tym czasie wytwarzano ze sfermentowanych ryb i to właśnie dorsz i sztokfisz żywiły Wikingów, finansowały wyprawy i pod wieloma względami umożliwiały podboje.

Port
tło
Etykieta
tło

Peter Möller miał wyłączne prawo do rozlewania oleju z wątroby dorsza oznaczonych logotypem Peter Möller.

Od lat jest to gwarancja jakości produktów naszej firmy. Z czasem szklana butelka stała się ciemnozielona, a kultowy kształt i kolor to po dziś dzień najważniejsze elementy rozpoznawcze marki Möller’s.

Mollers

Logo z dziewczynką, dorszem i słońcem dba o naszą rozpoznawalność poza granicami Polski.

Historia marki

  • 1793
  • 1809
  • 1819
  • 1822
  • 1829
  • 1834
  • 1852
  • 1853
  • 1869
  • 1870
  • 1881
  • 1895
  • 1914
  • 1925
  • 1938
  • 1940
  • 1983
  • 1990
  • 1995
  • 2000
  • 2015
  • 2016

1793

Peter Möller rodzi się w Røros, 26 kwietnia.

1809

Peter Möller zostaje zatrudniony przez farmaceutę Gottwaldta w Kristiansund

1819

Peter Möller podróżuje do Christianii i zostaje zatrudniony przez farmaceutę Frantza Peckela w Svaneapoteket – pod warunkiem uzyskania w ciągu roku egzaminu farmaceutycznego.

1822

Peter Möller uzyskuje jednogłośnie dyplom farmaceuty

1829

Peter Möller kupuje Aptekę Łabędzia. W tym czasie kupuje również Lilleborg Klædefabrik.

1834

Rodzi się pierwsze dziecko Petera Möllera – Frantz Peckel Möller.

1852

Peter Möller zostaje wyłącznym właścicielem obiektów w Lilleborg. Stanowi to podstawę finansową dla jego projektu dotyczącego produkcji oleju z wątroby dorsza.

1853

Peter Möller przedstawia swoją autorską metodę parową producentom tranu na całym wybrzeżu.

1869

Umiera Peter Möller. Nadal istnieje 70 parowców wykorzystujących metodę parową, a roczna produkcja sięga 5000 beczek.

1870

WH Schieffelin & co („Najstarsza apteka w Ameryce”) zostaje wyłącznym agentem Petera Möllera w USA.

1881

Syn Frantz Peckel Möller przejmuje zarządzanie firmą Peter Möller. Uważał, że jego zadaniem jest kontynuowanie dziedzictwa ojca, a dzięki połączeniu solidnego wykształcenia naukowego i wybitnego wyczucia wielkich możliwości handlowych, doprowadził olej z wątroby dorsza firmy Möller na czołową pozycję na rynku światowym.

1895

W Londynie ukazuje się praca naukowa Frantza Peckela Möllera „Olej z wątroby dorsza i chemia”. Praca jest w języku angielskim i liczy 600 stron.

1914

I wojna światowa doprowadza do zakazu sprzedaży oleju z wątroby dorsza firmy Möller na rynkach eksportowych, ale jednocześnie wzrasta sprzedaż krajowa.

1925

Fred T. Møystad kupuje firmę transportową Heinr Meyer i gromadzi produkcję w nowej siedzibie firmy w centrum Oslo. W tym miejscu zostają wyprodukowane pierwsze zielone butelki.

1938

Powstaje fabryka na Løren, która istnieje do dzisiaj.

1940

Wybuch II wojny światowej oznacza, że eksport gwałtownie spada, ale coraz częściej zwraca się uwagę na znaczenie oleju z wątroby dorsza jako suplementu diety. Sprzedaż krajowa gwałtownie rośnie.

1983

Na rynek trafia Möller’s w postaci kapsułek oraz aromatyzowany
olej z wątroby dorsza.

1990

Peter Möller A/S łączy się z Orkla Borregaard A/S (obecnie Orkla)

1995

Pojawia się popularny produkt Möller’s Double Omega-3, dziś nazywany Möller’s Concentrated Omega-3.

2000

Pojawia się duża ilość produktów marki Möller’s, które istnieją do dzisiaj

2015

Möller’s Pharma wprowadza na rynek ekskluzywne produkty dla aptek.

2016

Duży nacisk na innowacje sprawia, że na półki sklepowe trafia więcej znanych
i lubianych produktów, a Möller’s kontynuuje swoją misję, aby zapewnić, że jest to zdrowy dodatek do diety – oferując produkty, które zaspokajają wiele różnych potrzeb.