Co ma najwięcej witaminy A? Produkty, które warto włączyć do swojej diety!
Witamina A jest niezbędna człowiekowi z wielu powodów1. Ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego wzroku, wspiera prawidłowy wzrost komórek, zapewnia właściwe reakcje immunologiczne. W czym jest najwięcej witaminy A? Poniżej zestawienie najlepszych źródeł tej witaminy, które warto włączyć do codziennej diety.
Spis Treści
Jak zadbać o przyswajalność witaminy A?
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach2, dlatego dla jej prawidłowego przyswajania, powinna być spożywana w ich towarzystwie. Warto zatem przyjmować produkty bogate w witaminę A wraz z oliwą z oliwek lub tłustymi rybami (np. dorszem). Dobrze sprawdzą się też pozostałe artykuły, zawierające omega-3 oraz inne zdrowe tłuszcze.
Na prawidłową przyswajalność witaminy A wpływają także takie substancje, jak:
- witaminy B, C, D i E;
- cynk;
- wapń;
- fosfor.
Warto pamiętać o tym, że pod nazwą “witamina A” mieści się kilka związków chemicznych z grupy karotenoidów – m.in. retinol i beta-karoten. To retinol uznaje się za najważniejszą spośród tych substancji, jednak i beta-karoten nie jest bez znaczenia dla organizmu.
Warto przeczytać: Kiedy brać witaminy i jakich z nich nie łączyć?
Zapotrzebowanie na witaminę A. Ile jej potrzeba?
Zapotrzebowanie na witaminę A jest zmienne, zależne od wieku i sytuacji. W stanach podwyższonego stresu lub aktywnej infekcji może wzrosnąć. Standardowe zapotrzebowanie w zależności od wieku przedstawia się następująco3:
WIEK | DAWKA |
Dzieci od 1. do 3. roku życia | 400 µg |
Dzieci od 4. do 6. roku życia | 450 µg |
Dzieci od 7. do 9. roku życia | 500 µg |
Chłopcy między 10-12 rokiem życia | 600 µg |
Chłopcy między 13-18 rokiem życia | 600 – 900 µg |
Dziewczęta między 10-12 rokiem życia | 600 µg |
Dziewczęta między 13-18 rokiem życia | 700 µg |
Dorośli mężczyźni | 900 µg |
Dorosłe kobiety | 700 µg |
Kobiety w ciąży poniżej 19 roku życia | 750 µg |
Kobiety w ciąży powyżej 19 roku życia | 770 µg |
Kobiety karmiące | 1200 µg |
Dbając o prawidłowy poziom witaminy A, trzeba pamiętać o tym, że w nadmiarze jest ona bardzo szkodliwa dla organizmu. Zwłaszcza kobiety w ciąży muszą uważać na to, by nie przedawkować tej witaminy, ponieważ może to prowadzić do poronień, powikłań okołoporodowych lub wad wrodzonych u dziecka.
Gdzie jest najwięcej witaminy A?
Produkty najbogatsze w witaminę A to zdecydowanie produkty odzwierzęce. Dodatkowo zawartość tłuszczu w takich pokarmach poprawia jej przyswajalność. Wśród czołowych wyborów jest tran, czyli olej z wątroby dorsza. Wysokim stężeniem tej substancji może poszczycić się też np. wątróbka.
Warzywa i owoce, choć z natury mniej zasobne, również mogą być cennym źródłem witaminy A. Niektóre z nich to prawdziwe bomby witaminowe, jak choćby niedoceniany jarmuż czy czerwona papryka4.
Ryby
Ze względu na zawartość tłuszczu ryby są dobrym źródłem rozpuszczalnych w nich witamin – także witaminy A. Najlepszym wyborem są tłuste ryby morskie, jednak nawet niektóre ryby słodkowodne zawierają pewną dawkę witaminy A, dlatego warto zwrócić uwagę również na nie.
- do 15 µg na 100 g – dorsz, mintaj, morszczuk
- 15-150 µg na 100 g – śledź, makrela, łosoś, pstrąg, karp
- 150-1500 µg na 100 g – węgorz, tuńczyk
W tej grupie produktów znajduje się jeszcze jedno, bardzo cenne źródło witaminy A. Jest to olej z wątroby dorsza, czyli popularny tran. Już jedna łyżeczka (5 g) zawiera nawet 250 µg!
Produkty mięsne
Z racji swojej rozpuszczalności w tłuszczach, witaminę A można znaleźć w dobrej jakości czerwonym mięsie:
- do 15 µg na 100 g na 100 g – wołowina, drób (piersi z kurczaka i indyka)
- 15-150 µg na 100 g – cielęcina, kurczak, kaczka
Największym rezerwuarem witaminy A są jednak wątroby zwierzęce. Ponieważ magazynują one tę witaminę, 100 g tych podrobów może jej zawierać ponad 1500 µg.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa z witaminą A mają pewną zasadniczą zaletę. Występuje ona w postaci beta-karotenu5, którego nie da się przedawkować. Co więcej, taka forma witaminy A jest też silnym przeciwutleniaczem, który wspiera organizm w walce o zdrowe serce. Stąd uważa się, że warzywa i owoce to jedno z bezpieczniejszych źródeł tej witaminy.
Wybierając warzywa ze względu na ich zawartość witaminy A, nie zawsze warto kierować się kolorem. Prawdą jest, że pomarańczowy czy jasnoczerwony kolor świadczy o tym, iż warzywo zawiera pewne ilości beta-karotenu. Mimo to zielone produkty często są równie bogate w ten składnik. Wśród warzyw z witaminą A znajdują się:
- marchew 500g – 4984 µg
- bataty 500g – 3935 µg
- dynia 500g – 1875 µg
- szpinak – 250g-1172 µg
- sałata rzymska 250g – 1090 µg
- sałata czerwona 250g – 938 µg
- roszponka 250g – 888 µg
- papryka czerwona 500 g – 785 µg
- boćwina 250g – 765 µg
- jarmuż 250g – 603 µg
- natka pietruszki 100g – 421 µg
- sałata masłowa 250 g – 415 µg
- koperek 100g – 386 µg
- brokuł 500g – 385 µg
- pomidory pomarańczowe 500g – 375 µg
- endywia 500g – 270 µg
- szparagi 500g – 250 µg
- pomidory 500g – 210 µg
- fasola szparagowa gotowana 500g – 175 µg
Owoce to zdecydowanie uboższe źródło beta-karotenu niż warzywa. Ze względu na to, że są znacznie bardziej lubiane – zwłaszcza przez dzieci – warto jednak o nich pamiętać, chcąc uzupełnić dietę w produkty zawierające witaminę A. Do najlepszych jej źródeł należą:
- melon kantalupa 500g – 845 µg
- świeże morele 500g – 480 µg
- kaki 500g – 405 µg
- wiśnie 500g – 320 µg
- grejpfrut czerwony 500g – 290 µg
- arbuz 500g – 140 µg
Warto również zwrócić uwagę na niektóre przyprawy. Czerwony pieprz cayenne zawiera 208 µg beta-karotenu w zaledwie 10 gramach, a czerwona, słodka papryka to 246 µg w 10 g przyprawy.
Nabiał
Nabiał jest dobrym źródłem witaminy A, dodatkowo bogatym również w tłuszcze, dzięki czemu przyswaja się ona lepiej. Zdecydowanie najwięcej zawierają jej tłuste, dojrzewające sery oraz margaryny i masło.
W przypadku nabiału regułą jest to, że im wyższa zawartość tłuszczu, tym więcej witaminy A:
- margaryna 100g – 600-900 µg
- masło 100g – 814 µg
- jaja 100g – 272 µg
- mleko 100g – 15-36 µg
Najlepsze źródła witaminy A w gotowych posiłkach
Jak skomponować posiłek, który będzie zawierał dużo witaminy A, a dodatkowo będzie szybki i smaczny? Oto propozycje!
Pieczony dorsz z surówką z papryki
Dorsz zawiera nie tylko witaminę A, ale również zdrowe tłuszcze omega-3. W zestawieniu z kolorową surówką jest prawdziwą bombą witamin!
Składniki:
- filet z dorsza
- łyżka masła
- czerwona papryka
- 0.5 cytryny
- 0.5 cebuli
- ¼ szklanki zielonego groszku
- szczypiorek i natka pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz cayenne
Umytego i osuszonego dorsza natrzeć solą i przyprawami. Na wierzchu położyć masło i plaster cytryny, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 10-12 minut.
Pokroić drobno paprykę, posiekać cebulę, pietruszkę oraz szczypiorek, wymieszać, dodać groszek i polać oliwą. Doprawić do smaku.
Tak przygotowany posiłek może zawierać ilość witaminy A spełniającą dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Szybka surówka z beta-karotenem
Smaczna i szybka surówka, która zawiera dużo witaminy A będzie nie tylko pysznym, ale też zdrowym uzupełnieniem każdego obiadu.
Składniki:
- czerwona papryka
- roszponka lub sałata rzymska
- czerwona cebula
- opakowanie pomarańczowych pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
Sałatę rzymską potargać na mniejsze części. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobną przekąskę.
Produkty bogate w witaminę A – te muszą pojawić się w jadłospisie!
Zdecydowanie najobszerniejszym źródłem witaminy A są produkty odzwierzęce, wśród których o pierwszeństwo walczą tran i wątróbka. Warto jednak pamiętać, że zbyt częste spożywanie tych produktów może prowadzić do niebezpiecznej hiperwitaminozy.
Źródła roślinne, choć zwykle uboższe, mają jednak zdecydowaną zaletę, którą jest brak możliwości przedawkowania beta-karotenu.
W okresach braku świeżych warzyw i owoców lub przy niemożności spożycia wystarczającej ilości innych produktów bogatych w witaminę A, można wesprzeć dietę przy pomocy innych źródeł. Z pomocą przychodzi Tran Norweski, który poza bogactwem witaminy A, jest również źródłem witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu przyswajanie witaminy jest skuteczniejsze.
Bibliografia
- 1. Zaborska, A., J. Król, and A. Brodziak. „Witamina A–funkcje i znaczenie dla człowieka.” Przemysł Spożywczy 69.7 (2015): 36-38.
- 2. [Ibidem]
- 3. http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
- 4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 1998
- 5. FELDMAN, R. Beta-karoten: obronca czy wrog?. Wiedza i Życie, 1995, 05: 23-24.