Kwasy DHA dla dzieci: dlaczego jest tak ważny w diecie naszego malucha?
Kwasy omega-3 są niezbędne w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pełnią kilka istotnych funkcji. Między innymi przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Jaką jeszcze rolę odgrywają kwasy omega-3? Co wspólnego z nimi mają kwasy DHA i jak wybrać te najlepsze?
Spis Treści
Kwasy omega-3 dla dzieci: jaki mają wpływ na organizm?
Tłuszcze w diecie mogą kojarzyć się negatywnie. To właśnie do nich należy cholesterol. Trzeba jednak wiedzieć, że tłuszcze (inaczej lipidy) dzielą się na “dobre” oraz “złe”. Jedną z przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu całkowitego są właśnie te “złe”, a więc tłuszcze trans i tłuszcze nasycone.
“Zły” cholesterol może pojawiać się zarówno u osób dorosłych, jak u dzieci. Przyczyną tego jest brak ruchu i dieta bogata w czerwone mięso, podroby, parówki, pasztety i żółtka jaj. “Dobre” tłuszcze to te nienasycone (za wyjątkiem wspomnianych tłuszczów trans, które są tzw. utwardzonymi tłuszczami nienasyconymi). Są również dobrym źródłem energii i zdecydowanie nie warto wyrzucać ich z diety.
Wiele osób nieco uogólnia kwestię obecności tłuszczu w posiłkach i “na wszelki wypadek” redukuje ich ilość. Tłuszcze są jednak potrzebne w diecie! Po pierwsze: to wartościowe źródło energii. Po drugie: rozpuszczają się w nich niektóre witaminy (A, D, E i K). Dlatego popadanie w skrajności nie jest dobre — warto po prostu zadbać o to, by spożywać tłuszcze “dobre”. Bez wątpienia należą do nich kwasy omega-3!
Skoro mowa o tłuszczach nienasyconych, nie sposób nie wspomnieć o kwasach omega-3. Mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego dzieci. Co więcej, kwasy omega-3 są bezpieczne. Wpływają korzystnie na rozwój komórek nerwowych już w okresie życia płodowego, dlatego zaleca się spożywanie ich już w czasie ciąży, w trosce o prawidłowy rozwój dziecka. Naturalnie więc włączenie ich do diety dziecka, zarówno małego, jak i starszego, a także spożywanie ich w dorosłości, to naturalne wsparcie mózgu i wzroku.
Trzeba pamiętać również o tym, że ludzki organizm nie ma zdolności wytwarzania kwasów omega, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz: przede wszystkim z pożywienia lub suplementów diety.
Co to jest DHA i co wspólnego ma z kwasami omega-3?
Kwasy DHA (nazywane czasem potocznie jako witaminy DHA) to jeden ze związków chemicznych należących do grupy kwasów omega-3. Jest ich oczywiście o wiele więcej, jednak to właśnie DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) są tymi o największym znaczeniu.
Kwasy EPA i DHA to cenne składniki diety na każdym etapie życia. DHA dla niemowląt i małych dzieci najłatwiej dostarczyć wraz z mlekiem mamy (przenika ono z organizmu mamy do mleka). Oznacza to więc, że jeśli ciężarna kobieta ma w swojej diecie mało produktów zawierających kwasy omega-3, w tym właśnie kwasy DHA i EPA, powinna postarać się o ich uzupełnienie. Niedobór może bowiem wiązać się z różnymi zaburzeniami: tak u niej, jak i u rozwijającego się płodu, a następnie dziecka w życiu pozapłodowym2.
Kwasy omega-3: EPA i DHA znajdują się w kilku produktach spożywczych. To przede wszystkim
- tłuste ryby morskie – jak halibut, makrela, łosoś, sardynki, śledzie czy szproty;
- niektóre ryby słodkowodne – jak szczupak czy sandacz (choć warto wiedzieć, że ryby słodkowodne są przeważnie chude lub średniotłuste, dlatego zawierają mniej kwasów omega-3 niż tłuste ryby morskie);
- chude ryby morskie – dorsz i ryby dorszowate;
- wybrane owoce morza – jak małże, omułki czy ostrygi;
- kawior;
- oleje roślinne – rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek;
- siemię lniane;
- orzechy włoskie3.
Zapewnienie odpowiednich ilości DHA dla dzieci (do 2. roku życia od 150-200 mg na dobę4) z pożywienia może więc okazać się trudne do zrealizowania – to produkty spożywcze, które nie są dla dzieci zbyt atrakcyjne. Dlatego konieczne może okazać się dostarczanie kwasów DHA dla dzieci w postaci suplementów diety1.
Powiązany artykuł: Kwasy DHA i EPA – wszystko co warto o nich wiedzieć
Kwasy DHA dla niemowląt
Suplementacja DHA u niemowląt powinna być uzależniona przede wszystkim od tego, czy maluszek jest karmiony mlekiem modyfikowanym czy piersią. Jeśli źródłem pokarmu jest wyłącznie mleko mamy, to właśnie ona powinna suplementować kwasy omega-3. Jak już wspomniano – przenikają one do mleka, dzięki czemu maluszek otrzyma “wzbogaconą” wersję pokarmu. Jeśli jednak niemowlę jest karmione mlekiem modyfikowanym, które jest wzbogacone kwasami DHA – w takim przypadku dodatkowa suplementacja nie jest wymagana5.
DHA dla noworodka i maluszka w okresie życia płodowego jest szczególnie istotne – to jeden z bardzo istotnych czynników wpływających na prawidłowy rozwój malutkiego organizmu na wielu płaszczyznach.
Kwasy omega-3 dla dzieci – dlaczego warto je suplementować?
Spożywanie kwasów omega-3, a tym samym DHA i EPA u dzieci, wspiera prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego (w tym mózgu), dodatkowo wpływa korzystnie na wzrok i ma wartości przeciwzapalne. Co jeszcze?
- wspiera układ immunologiczny;
- zmniejsza ryzyko alergii;
- wspiera układ kostny (dzięki temu, że zwiększają wchłanialność wapnia z pożywienia).
Na włączenie kwasów omega-3 do diety nigdy nie jest za późno. Warto jednak zadbać o to, by dostarczać je już we wczesnym dzieciństwie, a nawet w okresie życia płodowego6. Dzięki temu rozwój malucha jest wsparty już na samym starcie.
Jakie DHA dla dzieci wybrać?
Przeliczanie, ile jakiego składnika znajduje się w produktach, które każdego dnia podaje się swojemu dziecku, nie należy do łatwych zadań. Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, w tym na DHA i EPA, należałoby spożywać dwie porcje (jedna porcja to około 100g) ryb dobrej jakości (np. dorsz, łosoś, szprot) w tygodniu. Inną kwestią jest jakość produktów spożywczych stanowiących podstawę diety. Podsumowując: dziecko do 2. roku życia potrzebuje ok. 150-200 mg DHA na dobę.
Naturalne źródła kwasów DHA, ale także witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych są z reguły tymi najcenniejszymi. Jednak w przypadku ryb warto mieć na uwadze to, że te wyławiane z zanieczyszczonych wód lub pochodzące z hodowli w kiepskich warunkach, nie tylko nie będą tak wartościowe jak te z czystych terenów, ale mogą wręcz szkodzić. Różne zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie, na kontakt z którymi są narażone, nie pozostają obojętne dla organizmu – zwłaszcza małego. Lepiej więc unikać takich ryb jak makrela, rekin, wędzony łosoś czy wędzone szprotki.
Dlatego warto sięgać po dobre jakościowo źródła kwasów DHA, jak suplementy diety – np. Tran Norweski Möller’s w formie płynnej, kapsułkach lub żelkach dla dzieci. Möller’s to norweska jakość, doceniana już od 165 lat – od tylu lat bowiem marka jest obecna na rynku. Przez cały czas obecności na rynku cieszy się zaufaniem wśród klientów, dzięki czemu jest liderem kategorii wśród producentów kwasów omega-3. Dodatkowo oferuje szerokie portfolio produktów dla całej rodziny, dzięki czemu to, co doskonałe, zawsze możemy mieć pod ręką!
Bibliografia:
1Praca zbiorowa, ROLA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I OMEGA-6 W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA, https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf, s. 225, dostęp na: 18.03.2022r.
2https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19632101/
3https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
4https://medical.gerber.com/nutrition-health-topics/breastfeeding/articles/faq-about-dha
5https://www.issfal.org/assets/globalrecommendationssummary19nov2014landscape_-3-.pdf
6https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/